Direct naar de inhoud

Nieuwsoverzicht

sIgE allergie testen

13 februari 2020

Vier verschillende panels van elk 20-IgE testen (4 verschillende pakketten) is het sinds kort ook mogelijk om losse specifieke IgE allergie testen aan te vragen.

Voorafgaand aan het testen op allergie is het van belang om na te gaan wanneer de allergische klachten optreden. Soms ligt het voor de hand (bij contact met hond of kat) maar vaak is het ook minder duidelijk (de huisstofmijt is met het blote oog niet te zien). Globaal kunnen we drie situaties onderscheiden:
1. De allergische klachten zijn afhankelijk van het seizoen en vooral buiten het huis; in de winter/voorjaar zijn dat de boompollen, in het vorjaar/zomer zijn dat de graspollen en in het najaar de kruidpollen (onkruiden)
2. De allergische klachten zijn onafhankelijk van het seizoen en vooral binnenshuis: epitheel van dieren, mijten, schimmels, stof en textiel
3. De allergische klachten treden op na het eten van bepaald voedsel.

We hebben drie panels van elk 20 allergenen die we kunnen testen op de aanwezigheid van verhoogde sIgE titer. Deze panels meten de 60 meest voorkomende IgE gemedieerde allergieën.

Daarnaast is er een combinatie-panel met eveneeens 20 allergenen uit de drie bovenstaande groepen. Als deze allen negatief zijn dan sluit het een IgE allergie voor 95% uit. Minder frequent voorkomende allergiën (waarvan een groot deel in de drie bovengenoemde panels) zijn hiermee niet uitgesloten. 

De vier panels bestaan uit volgende 20 allergenen: